Sisustussuunnitelman sisältö selkokielellä

Heipparallaa ja ihanaa huhtikuuta! Viimeisten viikkojen aikana olen nähnyt paluulentoa tekeviä joutsenia, bongannut lokkeja ja myös auringonpaiste on tuonut keväistä fiilistä 🌞

Ajattelin tässä postauksessa avata hieman sitä, minkälaisia juttuja ammattilaisen tekemä sisustussuunnitelma voi pitää sisällään ja kertoa hieman suunnittelun eri osa-alueista ja myös siitä, mitä lemmikkiperheessä voidaan ottaa huomioon. Avaan myös ammattilaisten käyttämää termistöä selkosanaisesti, toivottavasti tästä on apua kaikille, joille kodin suunnittelu on ajankohtaista tai mielessä!

Kun uusi projekti alkaa..

Uuden suunnitteluprojektin alkuun sovitaan aina tapaaminen, jossa voidaan tutustua puolin ja toisin tilanteeseen kaikkine yksityiskohtineen, henkilökemioihin ja suunnittelun tarpeeseen.

Mihinkään ei rynnätä suinpäin, vaan yhdessä mietitään palvelun tarpeen laajuus ja lähtökohdat mahdolliselle suunnittelulle. Istutaan siis rauhassa alas ja käydään yhdessä läpi, minkälaisia juttuja kaikilla on mielessä.

Tapaamisen jälkeen toimitan kirjallisen tarjouksen, joka ei sido sinua mihinkään. Jos taas koet minut suunnittelijana oikeaksi projektiin voi yhteistyö alkaa :)

Tilasuunnittelu

Toimivan, järkevän ja asukkaat huomioivan sisustuksen pohjalla on aina toimiva tilasuunnitelma. Tilasuunnittelu suunnittelijan pöydällä on esimerkiksi 2D-pohjapiirroksen tarkastelua, kulkureittien hahmottelua, eri tilojen käyttötarkoituksia, näkymien hahmotusta ja niiden suhdetta toisiinsa sekä tärkeimpien irtokalusteiden sijoittelua tilaan, jotta nähdään niiden vaikutukset tilan käyttöön.

Pohjapiirroksen ja tilojen toiminnallisuudet suunnitellaan käyttötarkoituksen ja asukkaiden tarpeiden pohjalta ja nivotaan yhtenäiseksi sekä järkeväksi kokonaisuudeksi niin että lopputulos on esteettisesti miellyttävä ja toimiva.

Hyvä esimerkki toimivan tilasuunnittelun ja toiminnallisuuksien yhdistelmästä on keittiö, jossa tapahtuu paljon arkista ja toistuvaa puuhaa. Ruokaa laittaessa eri toiminta-alueilla (liesi, vesipiste, jääkaappi jne.) on iso rooli ja epätoimiva keittiö koetaan helposti ikäväksi, arkea haittaavaksi ja koko fiilis ruoanlaitosta häviää. Keittiön suunnittelussa toimiva mitoitus, joka antaa tarpeeksi tilaa työskentelyyn on ehdoton.

Sisustusarkkitehdin piirtämä tilasuunnitelma

Kulkukaavion avulla voidaan tutkia, miten asukkaat todennäköisesti liikkuvat tiloissa. Tilasuunnitelmaa tehdessä huomioon otetaan sujuva kulkeminen ja riittävä tilavaraus toimille.

Tilasuunnittelua tehdessä sisustussuunnittelija ikään kuin hyppää mielikuvituksessaan teidän saappaisiinne, kuvitellen koreografiamaisesti kodissa tehtävät toimet, asukkaiden mieltymykset ja tavat, ja järkevän suunnittelun niin, että lopputulos on toiminnaltaan niin sujuva, ettei sitä edes huomaa.

Tilasuunnittelussa siis tarkastellaan kokonaisukuvaa hieman laajemmassa perspektiivissä, miten asukkaat viettävät arkea, mitkä toiminnot eteisessä, keittiössä jne voisivat helpottaa arkea ja toimia juuri näillä asukkailla parhaiten? Tilavaraus ja avarampi kulkuväylä eteisessä vaikkapa lastenrattaille tai suuren koiran kanssa helpottaa arkea, eikä ovesta lähteminen ole jokainen kerta kamppailu.

Lemmikkiarkea sujuvoittavat tilaratkaisut

Lemmikkien kanssa tilojen avaruus, kulkureittien selkeys ja kalustuksen oikeanlainen mitoitus tekee kodista sujuvan ja toimivan. Kissaperheen murheenkryynit, raapimispuut, ovat suuria ja usein vievät paljonkin pinta-alaa, lemmikki myös viettää mielellään aikaa siellä, missä tärkeät ihmiset ovat. Raapimiskalusteita ei siis kannata sijoittaa syrjään keskeisistä tiloista ja niille paikan löytäminen jälkeenpäin voi olla yllättävän hankalaa.

Useilla kissaperheillä on myös käytössään suuriakin kissakalusteita, kuten juoksupyöriä. Tällaisten juttujen miettiminen kuuluu osaksi lemmikkikodin kattavaa ja kokonaisvaltaista suunnittelua, jokaista yksityiskohtaa myöten.

Kiintokalustesuunnittelu

Kiintokalusteilla tarkoitetaan kodin kiinteitä ja pysyvämpiä kalusteita, joiden tarkoitus on kestää aikaa ja arjen toistuvaa kulutusta. Näitä ovat esim keittiön- ja eteisen kaapistot, kylpyhuoneen allaskalusteiden tai vaatehuoneen säilytysratkaisujen suunnittelu tai vaikkapa kiinteä olohuoneen hyllykkö. Toisin sanoen siis kaikki se, jota et helposti siirtele tai liikuta tai ota muuttaessa mukaan!

Kiintokalusteiden suunnitteluun kuuluu värien-, materiaalien-, ja erilaisten toimintojen valinta. Kiinteät ratkaisut ovat iso osa koko tilan visuaalista ilmettä ja linjaa, keittiöllä voidaan vaikkapa jatkaa kodin arkkitehtonista linjakkuutta tai luoda talon historiaa kunnioittava kokonaisuus.

Värimaailmassa valkoiset pinnat voi tuntua ensin turvalliselta vaihtoehdolta, mutta keittiö- ja kiintokalustetarjoajilla on nykyään paljon kauniita värivaihtoehtoja, joista valita. Sen sijaan, että miettii turvallisia ja varmoja valintoja, kannattaa miettiä mistä aidosti itse pitää. Valkoinen turvallinen keittiö on värien rakastajalle ihan yhtä väärä valinta, kuin harmonisesta japandista pitävälle jokin räiskyvämpi valinta.

Lemmikkiperheen kiinteät kalusteratkaisut

Lemmikkiperheen arki kannattaa ottaa yhtä lailla huomioon kiinteitä kalusteita suunnitellessa. Lemmikkitaloudessa on monia perusarkeen kuuluvia askareita, kuten lemmikkien ruokasäkit, tarvikkeet, kodin puhtaana pito, ja näiden toimien huomiointi tekee kodista entistä paremmin palvelevan ja omaa arkea helpottavan.

Lemmikkiperheen arkeen kuuluvat usein toistuvat arkiset askareet. Lemmikin ruokapussien säilytys ja ruoan antaminen voidaan ottaa osaksi suunnittelua ja määritellä tietty kiinteä kaappi niiden säilytykseen. Koiraperheessä tarvitaan joskus suurempaa säilytystilaa, esimerkiksi ylimääräisen pakastimen sijoittaminen keittiöön raakaruoalle tai suurempi kuivakaappi koiranruokapussille sujuvoittaa arkea huomattavasti.

keittiosuunnitelmasta-tehty-tyokuva-leikkauspiirros

Irtokalustesuunnitelma

Irtokalusteita ovat kaikki kodin irtonaiset huonekalut, jotka eivät ole kiinteästi kiinni pinnoissa. Sisustusalan ammattilainen puhuu siis kiinteistä- ja irtonaisista kalusteista, jotka suunniteltaessa ovat kaksi eri ryhmää ja toisistaan erilliset ryhmät. Suunnittelussa otetaan huomioon olemassa olevat kalusteet, jotka asiakas on hankkinut aikaisemmin ja haluaa säilyttää sekä määritellään myös uutena hankittavat tuotteet niin että lopputulos on yhtenäinen ja selkeä kokonaisuus.

Lemmikkiperheessä irtokalusteet on tärkeä valita kestämään juuri lemmikkiarkea, arkista elämää sekä kovaa kulutusta. Lemmikit käyttävät kodin kalusteita eri tavalla, kuin me ja kissan kynsissä sohvien kankaat saattavat saada kyytiä. Lemmikkien luontaisten tarpeiden ja käyttäytymisen huomioiminen suunnittelua tehtäessä on tärkeää, jotta voidaan varmistua kalusteiden kestävän aikaa ja tukevan vaikkapa siivousta ja puhtaanapitoa.

Usein kalusteiden suhteen käy niin, ettei päällisiä tai muita osia niiden rikkoontuessa voi vaihtaa, tai tietynlainen kangas ei sovellu sohvalla usein köllöttävän koiran kanssa sen vaikean puhtaanapidon takia. Kalusteet kannattaa aina hankkia ajatellen omaa arkea, jottei rahaa kulu hukkaan turhien hankintojen myötä.

kissan juoksupöyrää käyttävät kaksi kissaa

Kissakodin kalusteet

Kissan hyvinvointia tukeva sisustus voi pitää sisällään suuriakin, tilaa vieviä hankintoja, kuten juoksupyörä. Tällaisten suurien kalusteiden sijoittaminen kotiin jälkeenpäin voi olla haastavaa.

Kuva Ferrisin sivuilta, täältä.

Pintamateriaali- ja värisuunnittelu

Pintamateriaalisuunnittelu pitää sisällään erilaisten kodin pintojen, materiaalien ja värisävyjen määrittelyn, kuten katto-, lattia-, lista-, seinäpinnat. Usein samalla suunnitellaan myös kodin kiinteiden kalusteiden väri- ja materiaalimaailmaa. Parhaimmillaan suunnittelussa otetaan huomioon rakennuspaikka ympäristöineen, historia ja suunniteltavan kohteen luonne ja erityispiirteet.

Pintamateriaalisuunnitelmaan kuuluu yleensä myös takan pinnoituksen määrittely tai portaiden materiaalit sekä sävyt. Suunnittelija määrittelee myös erikoispinnat, kuten akustiikkakatot tai mahdolliset sisustuspaneelit tai ottaa kantaa esimerkiksi sisäoviin. Tilassa suurin vaikutus tulee erilaisista pintamateriaaleista, tekstuureista, värisävyistä ja yksityiskohdista. Pintamateriaalit luovat pohjan tulevalle sisustukselle ja luovat tilaan halutun tunnelman. Suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon omat aistit ja esimerkiksi herkkyydet, pintamateriaalien oikealla valinnalla voidaan tehdä tilasta rauhoittava, energisoiva ja vaikuttaa vaikkapa vireystasoon. Sen lisäksi materiaaleilla on vaikutusta tilan akustiikkaan.

Kodin kuluvista suurista ja kiinteistä pinnoista lattia on erityisen altis kovalle kulutukselle lemmikkien kanssa, mikä kannattaa huomioida lattiamateriaalia valitessa. Täältä blogista löydät monesta eri lattiamateriaalista myös omat postauksensa ja pääset perehtymään lattioiden valintaan tarkemmin.

Tekstiilisuunnittelu

Tekstiilisuunnittelu voidaan tehdä myös erillisenä palveluna, se pitää sisällään kodin erilaisten tekstiilien suunnittelun yhtenäiseksi muun kodin sisustuksen kanssa. Usein suunnittelija jättää kodin yksityiskohtien, kuten sisustustyynyjen valinnan asukkaalle, mutta suunnitelma voi olla myös kokonaisvaltainen ja pitää sisällään kaiken. Tekstiilipinnat tuovat yleiseen tilan tunnelmaan pehmeyttä, parantavat huomattavasti akustiikkaa, voivat toimia tilanjakajana ja tuovat sisustukseen loppusilauksen. Ilman tekstiilejä tila tuntuu yleensä kolkolta, kliiniseltä ja usein kaikuu.

Tekstiileitä ovat mm. verhot, matot ja muut irtonaiset tekstiilit. Lemmikkien kanssa hyviä valintoja ovat luonnonmateriaalit ja helppohoitoiset tekstiilit, jotka eivät ole turhan arkoja ja ovat helposti pestävissä.

Valaistussuunnittelu

Kodin toimivan ja tunnelmallisen valaistuksen suunnittelu on sisustussuunnittelussa tärkeä, mutta usein sivuun jäävä osa-alue. Valaistussuunnitelma tukee tilojen käyttötarkoitusta, parantaa viihtyvyyttä muuntuen tarpeiden mukaan, luo turvallisuutta ja on vaikkapa eri materiaalien ja sävyjen toistossa ehdoton. Ei ole myöskään sääntöä sille, minkälaista valaistusta milloinkin tulisi käyttää ja suosia.

Erilaista valoa, erilaisiin toimiin

Rentoutuessa ei kaipaa kelmeää, ylhäältäpäin lankeavaa valaistusta, vaan pehmeämpää ja rentouttavaa, epäsuoraa valaistusta. Kylpyhuoneen peilistä katsoessa toivoo kasvojen valaistuvan kauniisti, niin että ehostus on myös helppoa. Työskennellessä taas tarve on aivan toinen ja valaistus auttaa työn tekemisessä ja virkeänä pysymisessä. Kuvittele vaikkapa saunatila, jossa on vääränlainen valaistus, oikein irvistyttää kauhusta! Valaistus luo tunnelman, erilaiset valaisimet täydentävät sisustuksen ja nivovat kalusteryhmiä yhteen valokeilallaan.

Valaistusta suunniteltaessa otetaan myös huomioon luonnonvalo yhtenä

Moni lemmikki hyötyisi automaattisesta valaistuksesta vaikka yksin ollessaan. Erilaiset älykotiratkaisut ja itseohjautuva, automatisoitu valo on yleistymässä yhä useammassa kodissa. Järjestelmään voidaan asettaa esimerkiksi siivoukseen, rentoutumiseen tai yöhön sopiva valaistusasetus, joka tukee asumista ja tuo mukavuutta arkeen.

Raksupussit piiloon!

Orthexin SmartStore collectionista löytyy monta erikokoista säilytysastiaa, joista monet sopivat mielettömän hyvin lemmikin ruoan ja tarvikkeiden säilytykseen!

Tästä Slim mallista löytyy sisältä erilliset säilytysastiat, joihin voi vaikka kaataa raksut pusseista ja näin keittiökin pysyy vähän kauniimpana ilman värikkäitä ruokasäkkejä.

Kuva täältä.

Ajatuksia lemmikkiperheen kodin suunnittelusta

Lemmikit viettävät usein aikaa meidän kanssamme kodin keskeisissä tiloissa ja kuuluvat osaksi arkea, miksipä siis emme ottaisi lemmikkejä huomioon kotia sisustaessa? Kun koti suunnitellaan perheelle sopivaksi, on arki sujuvaa, helppoa ja mutkatonta. Lemmikkien käytös, ruokailu, lepo ja erilaiset hyvinvointia lisäävät elementit on hyvä ottaa suunnittelussa huomioon ja varsinkin uutta kotia suunnitellessa lemmikkiperheen arkeen voidaan vaikuttaa monella tavalla positiivisesti, kun heti alussa pohditaan, minkälaiset ratkaisut ja pienet yksityiskohdat tukisivat asukkaiden asumista parhaiten.

Odotan innolla, että pääsen suunnittelemaan kokonaisvaltaisesti kotia, jossa lemmikit ovat osa perheen elämäntapaa! :)

Suvi Saarnisto

Hei, onpa kiva nähdä sinut täällä!

Olen lemmikkikoteihin erikoistunut sisustusarkkitehti ja kalustemuotoilija. Blogistani löydät hyödyllistä ja hyvää sisältöä remontoinnin, sisustamisen ja kodin suunnittelun aihealueista lemmikit huomioiden.

Suunnittelustudio Tilatassu syntyi intohimosta tehdä parempaa, huomioonottavampaa ja empaattisempaa sisustussuunnittelua ja ottaa myös lemmikit perheenjäseninä suunnittelytyössä huomioon. Yritykseni yhdistää minulle kaksi tärkeää asiaa, kodin ja lemmikit.

Tervetuloa lukemaan,
Suvi

Seuraava
Seuraava

Podcastissa vieraana!