Ajatuksia lemmikki-ystävällisestä kodista

Tässä tulee ihka ensimmäinen tilatassun blogipostaus, kiva että olet päätynyt tänne saakka lukemaan! Mennään siis suoraan asiaan, miten suunnitellaan lemmikkiystävällinen koti ja mitä juttuja ottaa huomioon.

Sisustussuunnittelu lähtee aina asukkaista, tarpeista ja toiveista, joita suunnittelija lähtee konkretisoimaan. Lemmikkilähtöisen tai -ystävällisen kodin suunnittelussa eläimet tuodaan osaksi tätä tehtävää suunnittelutyötä yksinä kodin käyttäjistä. On hyvä pohtia myös lemmikkien käytöstä sekä tapoja, jotka voivat vaikuttaa sisustuksen ja kodin suunnitteluun. Lähestymällä suunnittelua tästä näkökulmasta, voidaan vaikuttaa lemmikkikodin toimivuuteen ja sujuvaan arkeen sekä kaikkien hyvinvointiin. Näin pintojen, huonekalujen sekä tekstiilien pitkäikäisyys ja kestävyys on suunniteltaessa pyritty viemään mahdollisimman pitkälle ja toimivaksi lemmikkien kanssa.

Toiminnallisuus ja kodin toimivuus

Lemmikkien kohdalla kyse voi olla myös niin sanotusti toiminnallisista ratkaisuista, jotka helpottavat arkisia usein toistuvia askareita, kuten tassunpesupaikka sisään tullessa tai riittävä säilytystila 15kg koiranruokapussille. Lemmikkien kanssa asuessa on erityisen tärkeää miettiä, miten kodin “koreografia” toimii. Ajatellaan esimerkiksi tilannetta kahden suuren koiran kanssa. Lenkiltä tullessa koirat ovat rapaisia, niiden mukana tulee roskaa ja kosteutta. Ei tiedä, ottaisiko oman märän takin ensin pois yltä, estäisi koiraa ravistelemasta itseään “paikka” -käskyjen lomassa vaiko luovuttaisi ensimetreillä turhautuneena. Jo eteisessä voidaan siis huomata, jos jokin ei toimi ja aiheuttaa ärsyyntymistä sekä ylimääräistä vaivaa jokainen päivä.

Missä on paikka koirien remmeille, märän pyyhkeen kuivatukselle, entä mikä lattia eteisessä on, kestääkö se kosteutta ja ulkoa tulleita teräviäkin roskia? Toiminnallisuudella tavoitellaan helppoutta, sujuvuutta ja mietitään, mitä tietty perhe asukkaineen oikeasti tarvitsee ja minkälaisia asioita kodissa tehdään. Parhaassa tapauksessa koti muovautuu asukkaidensa näköiseksi. Ne rapaiset koirakaverukset voitaisiin ohjata suoraan tassunpesupaikalle, remmit naulakkoon, kuivauspyyhkeet telineeseen ja tassunjäljetkin olisi helppo pyyhkäistä lattialta pois jälkeenpäin.

Koirien tassunpesupaikka honkarakenteen hirsitalossa.

Honkarakenteen mediassa usein näkynyt hirsikoti, jossa perheen koirat on otettu huomioon monella tavalla. Kuva täältä.

Hyvinvointi osana suunnittelua

Toinen näkökulma on ajatella, minkälaiset ratkaisut helpottaisivat lemmikin oloa tai parantaisivat lemmikin hyvinvointia. Hyvä esimerkki on lattia, liukaspintainen ja kiiltävä pintamateriaali on meillekin ikävä villasukkien kanssa, neljän tassun alla liukaspintainen materiaali voi aiheuttaa loukkaantumisia tai venähdyksiä. Varsinkin jos lemmikillä on olemassa olevia sairauksia tai ikääntymisen tuomaa kulumaa, voi kotiin tehdyillä valinnoilla olla suuri merkitys lemmikin jokapäiväisessä arjessa ja toipumisessakin.

glen of imaalinterrierin tassut

Lajityypillinen käytös

Myös lemmikin lajityypillinen käytös ja tarpeet tulevat usein esille, kun lemmikki tekee jotain ei toivottavaa, kuten kynsii sohvan kulmaa, kaivaa sohvankoloon pesän, kiipeilee hyllyillä tai käyttäytyy meidän näkökulmastamme “huonosti”. Pääsemme helpommalla huomioimalla eläimen tarpeet ja käyttäytymisen. Kaikkea ei toki voida välttää ja lemmikkien kanssa tavarat voivat räjähdellä itsekseen.. vahinkojen sattuessa voi helpottaa, että kalustetoimittaja tarjoaa esimerkiksi korjauspalveluita tuotteilleen tai vaikka uusia yksittäisiä sohvatyynyjä!

Eli siis..

Lemmikkikodin sisustamisessa tulee luultavasti kompromisseja tai valintoja joutuu harkitsemaan hiukan eri näkökulmasta. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole negatiivinen tai huono asia, kun valintoja mietitään lemmikkiystävällisesti on esimerkiksi materiaalimaailma usein luonnonläheinen luonnonmateriaalien hyvien ominaisuuksien takia. Tästä hyvä esimerkki on villa, joka on luontaisesti likaa hylkivä ja helppohoitoinen sekä materiaalina miellyttävä ja lämmin.

Jos kodin suunnittelussa on mukana alan ammattilainen, on hänellä sellaista tietämystä, näkökulmia ja näkemystä, josta on varmasti hyötyä. Näin myös vältytään epäsopivilta hankinnoilta ja hutiostoilta. Fiiliskin on parempi, kun voi luottaa kodin kestävän kaikkien asukkaiden temmellystä ja elämää, johon koti on tarkoitettu.

Suvi Saarnisto

Hei, onpa kiva nähdä sinut täällä!

Olen lemmikkikoteihin erikoistunut sisustusarkkitehti ja kalustemuotoilija. Blogistani löydät hyödyllistä ja hyvää sisältöä remontoinnin, sisustamisen ja kodin suunnittelun aihealueista lemmikit huomioiden.

Suunnittelustudio Tilatassu syntyi intohimosta tehdä parempaa, huomioonottavampaa ja empaattisempaa sisustussuunnittelua ja ottaa myös lemmikit perheenjäseninä suunnittelytyössä huomioon. Yritykseni yhdistää minulle kaksi tärkeää asiaa, kodin ja lemmikit.

Tervetuloa lukemaan,
Suvi

Edellinen
Edellinen

Lemmikkikotiin sopiva matto